De schilderijen van Vincent van Gogh in het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld.

Het verhaal van zijn leven en werk

De Van Gogh Galerij in het Kröller-Müller Museum is een eregalerij voor Vincent. Hier zijn in wisselende opstelling circa 40 van zijn schilderijen te zien en wordt het verhaal van zijn leven en werk als kunstenaar verteld, van zijn beginjaren in de Belgische Borinage tot zijn vroegtijdige dood in het Franse dorpje Auvers.

Vincent van Gogh (1853-1890) is nu een van de beroemdste kunstenaars ter wereld, maar tijdens zijn leven genoot hij weinig bekendheid. Hij verkocht nauwelijks iets en werd financieel ondersteund door zijn broer Theo. Ook aan het begin van de 20ste eeuw was hij nog maar in kleine kring bekend. Kunstpedagoog H.P. Bremmer hoorde daarbij. Hij beschouwde Van Gogh als een van de ‘grote geesten van de moderne kunst’ en adviseerde Helene Kröller-Müller om zijn werk aan te kopen. Tussen 1908 en 1929 legde ze samen met haar man Anton de bijzondere collectie aan die nu wordt bewaard in het museum. De grote aandacht van het echtpaar Kröller-Müller voor Van Gogh heeft sterk bijgedragen aan de huidige waardering voor zijn werk.

Kijk voor meer informatie op https://krollermuller.nl/uniek-in-elk-seizoen