Smaakprofiel Winter

Van Goghs carrière als kunstenaar begon met tekenen. Met vallen en opstaan maakte hij zich de tekenkunst eigen – pas later leerde hij schilderen. Hij maakte dan ook meer werk op papier dan op doek. Het Kröller-Müller museum bezit een groot aantal tekeningen waaronder dit winterlandschap.

WINTER

‘… het is iets, ‘s winters goed in de
sneeuw, in den herfst goed in de
geele blaren, in den zomer goed in
’t rijpe koren, in de lente goed in
’t gras te zijn. Het is iets, altijd met
de maaiers en de boerenmeiden te
zijn, ‘s zomers met de groote lucht
er boven, ‘s winters onder de
zwarte schouw.– En te voelen,
dat is altijd geweest en dat zal
altijd zijn.’

VINCENT AAN THEO VAN GOGH, NUENEN, CA. 22 JUNI 1885

De vrouw spreidt met een riek mest uit over de grond. De hoop mest die rechts van haar ligt, is waarschijnlijk daarheen gereden door de man met de kar op de achtergrond.We kennen allemaal De aardappeleters uit Van Goghs tijd in Nuenen: een groot figuurstuk in voornamelijk donkere aardetinten.

Dit bordje aardappelen schilderde hij toen hij net was gearriveerd in Arles. Aan het kleurige palet en de gevarieerde penseelstreken is te zien dat Van Gogh intussen in Parijs verschillende moderne invloeden had ondergaan. Maar het eenvoudige motief sprak hem nog altijd aan.

Vincent van Gogh, Stilleven rond een bord met uien, olieverf op doek, 1889
Vincent van Gogh, Stilleven met aardappels, olieverf op doek, 1888
Recept Anders &Co
Staartstuk met bietenstampot

 

Ingrediënten:

– staartstuk met vetrandje 750 gram op kamertemperatuur
– 4 takjes tijm
– 2 knoflookjes geplet
– beetje olijfolie
– rode port
– klontje boter

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk een braadslee met een beetje olijfolie en leg het staartstuk met het vetrandje naar boven erin. Leg hier
bovenop de tijm en de geplette knoflook.Tijdens het bakken druipt het vet eraf en zo bedruipt het staartstuk zichzelf. Plaats de braadslee in de oven en zet de oven na 20 minuten op 150 graden. Laat nog 30 minuten braden. Haal het staartstuk uit de braadslee en laat het vlees 10 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie.

Met een goed scherp koksmes snijd je het vlees in mooie plakken en vervolgens bestrooi je het met peper en zout. Blus het bakvet af met een beetje port en wat klontjes boter.Als het staartstuk in de oven staat kan de stamppot gemaakt worden.

Voor het bereiden van de stamppot:
Ingrediënten:

– 1,5 kg kruimige aardappels
– boter
– 300 gram spekblokjes
– 1 ui in halve ringen
– 1 appel in stukjes gesneden
– 500 gram gekookte geraspte bietjes

Kook de aardappels in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Bak ondertussen de spekblokjes knapperig en bak de ui nog een minuutje mee. Mix dit met de geraspte bietjes en de gesneden appel. Giet de aardappelen af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappelen met wat boter en het kookvocht tot een smeuïge puree, schep hier het bietenmengsel doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Leg een paar lepels van de stamppot op een bord en leg hier een paar plakken van het staartstuk op. Besprenkel het met de jus van het bakvet.