Van Gogh smaakprofielen

Vincent van Gogh, Interieur van een restaurant, olieverf op doek, 1887

Een smaakprofiel is een inspiratiebron om een Van Gogh-gerecht of -product te creëren. Drie Edese topkoks stelden ze samen. Zij lieten zich inspireren door brieven en schilderijen die in het Kröller-Müller Museum Otterlo/Ede hangen. Werken van Van Gogh waarin het platteland, voedsel en dagelijks leven een belangrijke rol spelen.

In Ede, in het hart van de FoodValley, komen prachtige landschappen, plattelandsleven en kennis van voeding samen. Zie je de gelijkenis met Van Gogh? De ingrediënten die de koks kozen voor de smaakprofielen komen voor in Vincents werk en worden geproduceerd in Ede. Meer weten? Blader dan eens door het smaakprofielenboekje. Lees verhalen van Edese foodproducenten of duik de keuken in met een van de heerlijke recepten uit dit boek.

Hoe lees je de profielen af?
Het smaakprofiel van Van Gogh bestaat uit drie ringen.

Buitenste ring
In de buitenste ring lees je allerlei bereidingswijzen. Deze inspireren je op welke manier je eten kunt klaarmaken, seizoensgebonden.

Middenring
In de middelste ring zie je allerlei producten zijn. Het zijn ingrediënten die je kunt gebruiken in jouw Van Gogh-maaltijd. De ingrediënten zijn geïnspireerd op werken van Vincent van Gogh. Hij schilderde regelmatig voedsel en ook in zijn brieven aan broer Theo kwam het onderwerp aan de orde. Wij pikten er een aantal uit, elk ingrediënt passend bij een seizoen.

Binnenste ring
Kijk je naar de binnenste ring, dan zie je daar verschillende woorden staan. Deze hebben alles te maken met het leven van Vincent. Daarnaast geven ze uitdrukking aan de gerechten. Zo was Van Goghs tijd in Parijs vergelijkbaar met de lente. Hij genoot ervan en zijn schilderijen waren licht. Dit zie je terug in de ingrediënten en gerechten. Het zijn lichte en vrolijke ingrediënten. In de winter zie je de depressieve periode van de schilder terug. Dit was een donkere tijd met duistere schilderijen. Denk bijvoorbeeld aan de aardappeleters. De smaken in dit profiel zijn dan ook donker en aards.

(de; m; meervoud; smaken)

1 het zintuig waarmee wij proeven: smaakzin
2 gewaarwording in de mond, opgewekt door het proeven van iets
3 welbehagen, waardering
4 persoonlijke voorkeur
5 zin voor schoonheid: kunstzin

Bron: Van Dale