Smaakprofiel Herfst

Vincent van Gogh, Vallende bladeren, olieverf op doek, 1888

We kennen allemaal Van Goghs tekeningen en schilderijen van werkende boeren op het land: aardappelrooiers, spitters, zaaiers, maaiers – zowel uit zijn Hollandse als zijn Franse periode. Zijn hele leven blijft het platteland en zijn bewoners een belangrijk thema in zijn werk. In de Smaak van Van Gogh tentoonstelling zijn per seizoen vier werken van Van Gogh geselecteerd, die zijn liefde voor de natuur, voor eenvoud en ambacht laten zien.

HERFST

‘Wat is het mooi buiten – ik kan
soms weleens verlangen naar een
land waar ’t altijd herfst zou wezen
doch dan hadden we geen sneeuw
en geen appelbloesem en geen
koren- & stoppelvelden.’

VINCENT VAN GOGH AAN ANTHON VAN RAPPARD,
DEN HAAG, CA. 22 OKTOBER 1882

Van Goghs schilderijen met zonnebloemen in een vaas zijn wereldberoemd, maar deze versie met uitgebloeide exemplaren is minder bekend. Om te oefenen in kleurgebruik, schilderde Van Gogh in Parijs een hele zomer ‘bijna niets anders dan bloemen’. Aan het einde van het bloeiseizoen nam Van Gogh uit de moestuinen op de heuvel van Montmartre enkele uitgebloeide zonnebloemen mee naar zijn atelier. Hij maakte er dit ongewone, robuuste bloemstilleven van. De grote bloemkoppen zitten vol zaadjes.

Na het schilderen van enkele grote zomerse landschappen besloot Van Goghin het najaar van 1888 ook enkele herfstlandschappen te maken met typisch Provençaalse onderwerpen (wijngaarden, korenvelden, olijfgaarden, cipressen).

Deze groene wijngaard is de eerste in die serie; naar eigen zeggen had hij er bloed en tranen op gezweet. Hij schilderde het in ongeveer een dag, in de wijngaarden van Montmajour vlakbij Arles. De plukkers zijn druk bezig met het oogsten van de dikke trossen blauwe druiven.

Vincent van Gogh, Vier uitgebloeide Zonnebloemen, olieverf op papier op doek, 1887
Vincent van Gogh, Vier uitgebloeide Zonnebloemen, olieverf op papier op doek, 1887
stilleven met appels en pompoenen
Vincent van Gogh, Vincent van Gogh, Stilleven met appels en pompoenen olieverf op doek, 1885
Vincent van Gogh, De Groene Wijngaard, olieverf op doek, 1888
Recept Banketbakkerij Mekking
Van Gogh Quiche

deze quiche kan gemaakt worden in een taartpan of springvorm, bekleed de vorm met kant-en-klaar quichedeeg

Ingrediënten:

– 100 gram aardappelschijfjes
– 100 gram knolselderij in blokjes
– 100 gram pastinaak in blokjes
– 100 gram pompoen in blokjes
– 200 gram ui blokjes
– 100 gram peer in stukjes
– olijfolie
– peper en zout

Meng de ingrediënten met een flinke scheut mooie olijfolie, een beetje peper en zout en rooster alles in een oven op 180 graden.

Voor het bereiden van het quichemengsel
Ingrediënten:

– 200 gram brie
– 150 gram tapenade tricolor
– 50 gram tomaten in olie
– peper, zout, italiaanse kruiden

Meng door de geroosterde groenten de brie, tapenade en tomaat. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en wat italiaanse kruiden. Giet het mengsel in de gewenste vorm.

Voor het bereiden van de quichesaus
Ingrediënten:

– 2 eieren
– 1 dl room
– 1 dl volle of boerenmelk
– 15 gram tarwezetmeel
– zout en peper

Meng de ingrediënten tot een quichesaus, breng op smaak met peper en zout en giet deze over het mengsel in de vorm. Plaats de quiche in een voorverwarmde oven van 180 graden voor ongeveer 25 minuten.