Smaakprofiel Lente

Na twee jaar in het drukke Parijs snakte Van Gogh naar buiten, naar het platteland. Hij verhuisde in februari 1888 naar het Zuid-franse Arles, waar na een maand het bloeiseizoen aanbrak. Bloeiende fruitboomgaarden werden een favoriet thema.

LENTE

‘… vandaag was het een ware
lentedag en de velden jong koren
met de lila heuvels in ’t verschiet
zoo mooi en de amandelboomen
beginnen overal te bloeien.’

VINCENT VAN GOGH AAN
ANNA VAN GOGH-CARBENTUS [ZIJN MOEDER], SAINT-RÉMY-DE-PROVENCE, 18 FEBRUARI 1890

Dit doek droeg hij op aan Anton Mauve (1838-1888), zijn aangetrouwde neef en beroemd schilder van de Haagse School, die zojuist overleden was. ‘Het leek me dat het ter nagedachtenis aan Mauve iets teders én iets heel vrolijks moest zijn’.

Tussen maart 1886 en februari 1888 woonde Van Gogh bij zijn broer Theo in Parijs, in de wijk Montmartre. Meerdere malen schilderde hij dit uitzicht op de heuvel (butte) van Montmartre, een toen nog landelijk terrein met oude molens (verbouwd tot uitgaansgelegenheden) met terrassen en uitzichtpunten. Ook bevonden zich er vele moestuintjes, waar stadsbewoners groente verbouwden en bloemen kweekten.

Over Van Goghs eigen eetgedrag is niet veel bekend. In de 19de eeuw aten alleenstaande mannen doorgaans buiten de deur; dat was indertijd gangbaar en veel goedkoper dan tegenwoordig. Vincent at ongetwijfeld regelmatig in dit Parijse restaurant maar het is niet bekend waar het zich precies bevond.

Vincent van Gogh, Bloeiende Perzikbomen, olieverf op doek, 1888
Vincent van Gogh, La butte Montmartre, olieverf op doek, 1886
Vincent van Gogh, Knotwilgen bij zonsondergang, olieverf op doek 1888
Recept De Lunterse Boer
Zachtgegaarde makreel
Zoetzure wortels, bloemetjes, komkommersoepje

Voor de bereiding van de makreel/marinade:
Ingrediënten:

– 4 makreelfilets
– 2 stengels bosui
– 1 citroen voor sap & rasp
– 10 gram korianderblaadjes
– 1 theelepel zeezout
– 1 dl olijfolie

Snijd de bosui in fijne ringen, rasp de citroen en knijp hem uit, hak de koriander blaadjes fijn en los het zout op in het citroensap. Meng dit allemaal met de olijfolie en leg de makreel in de marinade. Niet langer dan 25 minuten, anders gaart de makreel te ver door.

Voor de bereiding van de zoetzure wortels:
Ingrediënten:

– 100 gram suiker
– 100 ml water
– 2 dl azijn
– 1 steranijs
– 1 kaneelstokje
– 1 rode peper
– 2 bospenen

Kook de azijn en los de suiker hier in op. Voeg vervolgens steranijs, kaneel, gehakte rode peper toe en meng dit met het water. Schil de wortels en leg ze in het zoetzuur.

Voor de bereiding van de komkommersoep:
Ingrediënten:

– 4 komkommers
– 1 limoenrasp
– 2 eetlepels eerder gemaakte zoetzuur

Draai de vier komkommers fijn in een blender. Laat dit op een zeef uitlekken.
Rasp een limoen erdoorheen en mengen met twee eetlepels zoetzuur.

Voor de bereiding van de dillecrème:
Ingrediënten:

– 25 cl eiwit
– 25 cl yoghurt
– scheutje sushi-azijn
– 10 gram zout
– half bosje dille
– 3 dl zonnebloem olie

Meng het eiwit met de yoghurt, sushiazijn, dille en zout. Draai het fijn met een staafmixer en zeef deze massa door een fijne zeef. Voeg langzaam de olie toe aan deze massa terwijl de staafmixer draait zodat er een mayonaise ontstaat.